Tulitikkuetikettien keräily

Kuva: Jouni Klaavun etikettikokoelmista.

Suomessa on ollut 150-vuotinen perinne tulitikkujen valmistuksessa ja lähes yhtä pitkä perinne askien käyttämisessä mainospaikkana. Etiketit olivat mainostilaa minikoossa, joiden avulla pääsee kurkistamaan entisajan elämään.

Tulitikut olivat kodeissa tuiki tarpeellista käyttötavaraa, joilla sytytettiin tuli uuniin, lamppuun ja tupakkaan. Tulitikkuaskissa on mainostettu kaikkea mahdollista kahvilaaduista ja hiihtokilpailuista kansalaiskeräyksiin. Tikkuaskit olivat myös pienten kyläkauppojen mainospaikkoja.

Tulitikkuetikettien keräily oli suosittu harrastus 1900-luvulla. Tyhjästä askista sai helpolla halvan keräilykohteen. 1930-luku oli tulitikkuetikettien kulta-aikaa. Olihan Suomen lukuisissa tulitikkutehtaissa tehty kymmeniä tuhansia erilaisia tulitikkuaskien etikettejä. Sotia seuranneiden pulavuosien jälkeen tulitikkuetikettikulttuuri elpyi uuteen loistoon vielä 1950-luvulla.

Tulitikkujen valmistuksen pitkä perinne Suomessa katkesi 1990-luvun lopulla – varsinainen mainoskäyttö tosin jo aiemmin, kun lehdistö laajeni ja televisio valtasi alaa.

Lähde:
Jarmo Sallinen
https://kerailija.fi/2023/01/02/tulitikkuaskin-etiketti-henkii-historiaa/