Teollisuutta Pattijoella

Pattijoella harjoitettiin 1930 luvulta 1950 luvulle teollista toimintaa kun Harakkamäellä toimi  Matti Tuomikosken omistama Pattijoen Sementtivalimo ( puh 66). Sementtivalimo lienee perustettu 1935. Perustajina ovat olleet Matti Tuomikoski poikansa Matti Tuomikosken kanssa. Rakennusta  on varmasti ollut veljessarjaa tekemässä, Väinö Tuomikoski kun oli kirvesmies – Väinö kaatui sodassa v 1941.Sementtivalimo on ollut siihen aikaan iso asia jonka vaikutuspiirissä oli monia perheitä. Sementtivalimon tuotteita olivat mm. kattotiilet ja kaivonrenkaat. Lukuisat Raahen ja Pattijoen talojen tiilikatot ovat olleet valimon tuotteilla katetut sekä kaivot valimon tuotteilla tehdyt. Kattoja oli ja on   mm. Raahessa eli kaupungissa Ouluntiellä ollut vanha viinakauppa,  KOP:n (Kansallis-Osake-Pankki)  talo (Koulukadun ja Kauppakadun kulmassa ), Raahen Osuuskaupan talo, sekä lukuisia muita mm. Velkaperän monet rintamiesmalliset talot. Luonnollisesti kotini Mäntylän katot olivat pääosiltaan tiilikattoja – kestänyt isältä pojalle  50 vuotta. Osittain niistä  on jouduttu luopumaan tiilipinnan kiillon hävitessä ja lumikuormien kasvaessa, joka aiheuttaa  rasitusta kantaviin  rakenteisiin.

Vuoden 1938 tilikirja kertoo että Valimolta olivat saaneet palkkaa  moni Tuomikosken veljessarjaan kuuluva. Mm Yrjö Tuomikoski,  Niilo Tuomikoski, Kusti Tuomikoski, Väinö Tuomikoski , Arttu Tuomikoski Matti Haapakoski, Eino Marjakangas, , Veeti  (Felix) Laakkonen, Hannes Ruohomäki, Väinö Anttila , Aate Kuukasjärvi, Niilo Kukkonen , Väinö Niemelä, Jaakko Vedenoja, Niilo Ingerttilä ja Jooseppi Tuomikoski.

Vuoden 1938 toimituslista kertoo että tuotteita oli toimitettu mm Raahen Seudun Osuuskauppaan ( 2 toimitusta ), Pyhäjoen pappilaan, Haapakoskelle Pyhäjoelle, Lintsurille Ouluun, Kastellille Pattijoelle, Haapaveden  kansakouluun, Raahen Rukoushuoneelle , Kajaaniin, Saloisten  kunnalle, Pietilälle ja Reinilälle Raaheen.

Valimolla oli myös kuorma –auto   Chevrolet  – eli Letukka  ( myöskin sodankäynyt) , Autonkuljettajana oli Arttu Tuomikoski.  Hän  lienee ollut veljessarjan ainoa kortillinen siihen aikaan.  Valimon alkuaikoina tiilet on lyöty eli puristettu käsivoimin, mutta myöhemmin avuksi tulivat sähkökoneet.Itselleni on jäänyt vain joitakin hajanaisia muistikuvia – valmistus oli tarkkaa työtä – ja sitä valvottiin viranomaisten taholta – Tiilen testaukseen käytettiin pudotustestiä jossa tiili tipautettiin metrin korkeudelta lattiaan –joka oli tampattu testialueella kovaksi – sain itse olla pitämässä sitä metrin mittatikkua tarkastajalle pystyssä.

Sementtivalimo myös asensi kattoja , Asennusporukassa olivat ainakin Matti Haapakoski, Veeti Laakkonen ( Nivala) , Yrjö Tuomikoski , Kusti Tuomikoski , Matti Tuomikoski ja Arttu Tuomikoski.

Hiekka valimolle otettiin Mäntylän vierestä olevasta Roopista ( Lörö) , Rooppi tuli luonnollisesti hiekan ottamisesta, Lörössä oli myös lähde ja myöhemmin kaivo josta otettiin talousvesi useampaankin taloon. Hiekkaa otettiin  myös Pohjarannalta, Yrjänän lahdelta.  Muistiini on jäänyt jokunen hiekanhakumatka jolle pääsin itsekin mukaan – mukamas tasoittelemaan kuormaa kun sitä vanhemmat sinne lapioivat – siihen aikaan Ranta oli tosi komea. Vesi oli nykyisessä puurajassa  reunanaan hieno hiekka – nyt vesi on 200 m päässä – tilalla ruovikko, kosteikko  – niin maisema muuttuu – mutta on maailmakin muuttunut  yli 50 vuodessa. Valimolla oli myös hyvävetinen kaivo sisätiloissa, vettä käytettiin luonnollisesti tuotannon raaka-aineena mutta Harakkamäkiset ja kauempaakin hakivat vettä omiin tarpeisiinsa.

Lienevätkö lapsuudestani kumpuavat muistot johdattaneet itseäni elämässä – tiilien ( tulenkestävien tiilien )  parissa olen saanut työskennellä Rautaruukilla vuosikymmenten ajan ja hiekka on tullut tutuksi myös Rännärin kentällä

Kuvat: Heikki Tuomikoski arkistot

Anna-Liisa Kukkola (Tuomikoski) arkistot