Sipolan mylly

Sisareni Ailin (Prittinen, o.s. Weissenfelt) muistista tekemä myllypiirros on tehty 1990-luvulla. Tämä antanee kuvan Sipolan myllystä, jonka Aili on muistikuvana ikuistanut. Tämä säilyköön muistona 1930-60 –lukujen Sipolan myllystä.

Kuvan esittämän vesimyllyn rakensivat maanviljelijät Kustaa Kauppila, Ville Koukkula ja Kaarlo (Kalle Weissenfelt. Mylly valmistui vuonna 1932. Sijaintipaikka oli Pattijoen kirkonkylässä sijaitsevassa Sipolan koskessa, jonka vesiputous oli 108 cm. Turbiini oli Saksassa valmistettu ja se kehitti täyden veden aikana 27 hevosvoimaa. Tuo voima pyöritti reippaasti yhtä jauhinkiviparia ja puhdistuskonetta, joka sekin oli saksalaisvalmisteinen. Myllyn yhteydessä oli myös pärehöylä, jossa höylättiin päreitä noin 30 vuoden ajan. Pärehöyläreinä  toimivat ainakin Kalle Weissenfelt sekä hänen poikansa Janne, Yrjö ja Ville (Vilho).

Myllyn omistussuhteet muuttuivat 1940-luvulla, jolloin Kustaa Kauppila ja Ville Koukkula kuolivat. Heidän perikuntansa möivät osuutensa isälleni Kaarlo Weissenfeltille. Toistakymmentä vuotta hän omisti myllylaitoksen yksin. Hän sähköisti myllyn, ja viljaa jauhettiin laajoille alueille Pattijoen ulkopuolisillekin. Monet talot hankkivat kuivureita ja kuivasivat viljaa, jota toivat sitten jauhettavaksi myyntiin kauppajauhoiksi. Isäni toimi myllärinä päivisin ja minä, Ville jauhoin öisin syyskuusta maalis-huhtikuulle saakka. Siinä ei nukkuma-aikoja juuri laskettu.

Isäni toimi myllärinä kuolemaansa saakka, vuoteen 1959. Sitten myllyllä ei ollut jatkajaa. Myös kotitarvemyllyt yleistyivät ja jauhettavat viljatkin kävivät vähiin. Lisäksi Rautaruukki käänsi Pattijoen veden Saloisten makeanveden altaaksi, joten vesi Myllykoskessa jäi varsin vähäiseksi. Mylly maineen ja vesioikeuksineen myytiin Pattijoen kunnalle. Myllyn koneiston tiettävästi sai Lepistön Tauno. Myllyn kanavat ja turbiinihuone on täytetty maalla. Siihen päättyi Sipolankosken aikoinaan kuulun myllyn tarina.

Tarinan kirjoitti 3.7.2011 Ville Weissenfelt, ja kirjoitusasuun sen saatteli Kerttu Weissenfelt Limingassa 23.1.2014.