Pattijoen ”sosiaali- ja terveyskeskus”
Kankaala oli sodan aikana ja monta vuotta sen jälkeenkin Pattijoen kunnan terveyskeskus. Siinä oli kaksi pitkää yksikerroksista puurakennusta, joista toisessa tien suuntaisessa valkoisessa talossa asui diakonissa Martta Heikkinen, myöhemmin Härkönen. Häntä sanottiin sairaanhoitajaksi, koska hän oli saanut sairaanhoitajan koulutuksen ja hoiti sairaanhoitajan tehtäviä. Toisessa, edelliseen nähden poikittaisessa keltaisessa talossa asui kätilö Laina Rekola. Häntä taas kutsuttiin neidiksi. Sairaanhoitaja asui aluksi yksin, mutta neidillä oli seuranaan ja huollettavanaan nuori tyttö nimeltään Sinikka.
Tien toisella puolella oli ja on edelleenkin Ojalan maatila. Se oli perustettu raahelaisen kauppiaanrouvan Augusta Durchmanin lahjoitusvaroillan ja hänen mukaansa turvakoti oli nimetty. Päärakennuksen tien puoleisessa päädyssä oli johtajattaren asunto ja toisessa päässä huoneet vanhuksille. Toisessa rakennuksessa taas oli keittiö ja huoneet lievästi kehitysvammaisille. Ojalassa oli myös iso navetta, elo- ja heinäsuojia, varastoja ja Kerosenojan varressa sauna, joka kyllä paloi muutamaan kertaan, kun sitä lämmitettiin niin ankarasti. Ojalaan sijoitettiin heti sodan jälkeen joskus tilapäisesti myös köyhiä, jotka eivät tulleet toimeen omin neuvoin. Näin tämä Ojala-Kankaala oli kunnan sosiaali- ja terveyskeskus, kuten sitä tänä päivänä nimitettäisiin.
Ojala oli toimiva maatila, jota johtivat johtajatar ja ”peesa” eli pehtori. Monet asukeista kykenivät maataloustöihin, kuten karhitsemiseen, elonkorjuuseen, heinäntekoon, perunanistutukseen ja –nostoon. Ojalalla oli Sorttasissa laajat heinämaat. Siellä oli myös asumiskelpoinen maja ja navetta. Sinne Ojalan väki meni hevoskärryillä joka kesä pariksi viikoksi heinäntekoon. Lähtö oli aina aikaa vievää, kun jokaisen piti käydä ensin vuorollaan ”pikkukamarissa”.
Hoidokit toivat aamuisin maidon meidän maitolaiturille ja kävivät sitten päivällä hakemassa tyhjät tai kurrilla täytetyt pänikät kotiin. Aika usein päniköitä kuljetti Ranta-Viija. Muista asukkaista muistan Kaarelan Matin, joka oli vakiovieras kaikissa kylän pidoissa. Hän myös ” lankkasi” edulliseen hintaan kyläläisten kengät.
Sitten joskus 50- tai 60- luvulla keksittiin B-mielisairaalat. Ouluunkin tuli sellainen ja sinne Ojalan asukkaista joutuivat kaikki muut paitsi vanhukset. Luulen, että he pahoin ikävystyivät siellä korkeissa kerrostaloissa. Ojalan vanhukset siirrettiin aikanaan Raahen vanhainkotiin.
Kankaalan terveyskeskus
Kankaalan valkoisen talon kylän puoleisessa päädyssä olivat sairaanhoitajan huoneet, iso huone ja keittiö. Toisessa päässä olivat sairaalatilat, joita käytettiin, kun pitäjässä raivosi paha tartuntaepidemia, kuten kurkkumätä tai hinkuyskä. Yritimme uteliaina kurkkia ikkunoista, minkälaisia tartunnan saaneet olivat. Muistissani ei ole, mihin muuhun tarkoitukseen huoneita käytettiin.
Sairaanhoitaja oli sen aikaisen terveydenhoidon avainhenkilö. Hän kiersi, pääasiassa polkupyörällä , pitäjää useimmiten sairaiden luona. Ehkäisevää sairaudenhoitoa ei siihen aikaan tainnut juuri rokotuksia lukuun ottamatta olla. Sairaanhoitajan hallussa oli kotiapteekki, suuri valikoima kipu- ja tulehdus-, ym. lääkkeitä morfiinista alkaen. Hän sai ne Raahen apteekista tohtori Tauno Kankkusen reseptillä. Järjestelmä oli nerokas . Sairaanhoitaja hoiti lievästi sairaat ja jatkuvaa lääkitystä vaativat potilaat, sairaammat hän toimitti lääkärin vastaanotolle tai Gellmanin sairaalaan.
Minulle on jäänyt epäselväksi, kuka kävi hoitamassa kauempana, esim. Kopsassa asuvia.
Olen monesti ihmetellyt, miten yksi lääkäri pystyi hoitamaan Raahen ja ympäristökuntien sairaat. Lääkärinä oli sodan jälkeen pitkään Tauno Kankkunen, joka muutti sitten sukunimensä Kiesvaaraksi. Hän oli arvostettu lääkäri. Hän vastasi Gellmanin sairaalasta, päivysti ja teki jopa melko vaativia leikkauksiakin. Pahemmin sairaat hän lähetti Oulun lääninsairaalaan, ”läänille”.
Kaiken tämän lisäksi Kiesvaara teki myös kotikäyntejä ja piti vastaanottoa Brahenkadun varrella olevassa talossaan. Sodan jälkeen inflaatio söi rahan arvoa niin nopeasti, että perässä oli vaikea pysyä. Pennejäkin oli vielä käytössä, mutta pian ne muuttuivat markoiksi. Kerran oli joku mummo mennyt Kiesvaaran vastaanotolle, kysynyt sitten maksua, jolloin tämä oli sanonut: ”Seitenviis”. Mummo oli tuumannut, että hän antaa koko markan hyvästä hoidosta. Kiesvaarapa ei ollut häkeltynyt , vaan antanut 25-pennisen takaisin ja sanonut: ”Jämpti mikä jämpti”.
Kankaalan keltaisen talon tien puoleisessa päässä järjestettiin sodan jälkeen koululaisten tarkastuksia, mm. röntgenkuvauksia, ”läpivalaisuja”. Samalla saatiin myös rokotuksia, mm. uusi Calmet-rokotus – keuhkotautia ei vielä ollut voitettu. Silloin ei ilmeisesti laskettu, kuinka paljon tutkittava tai tutkija saivat säteilyä. Eräskin tyttö, jolla sattui olemaan sydän oikealla puolella, joutui seisomaan koneessa minuuttikaupalla, kun kaikki opettajat tulivat vuoron perään ”ihmettä” katselemaan. Kuulin arveluja, ettei tuo tyttö voi elää kovin kauan. Hän on tietääkseni elossa vielä tänäkin päivänä.
Rekolan neiti
Kätilö Laina Rekola nähtiin päivittäin kylällä pyöräilemässä. Hän oli isokokoinen ja kohtuullisen tukeva, ainakin lapsen silmissä. Rekolan täti rakasti lapsia, ja hänen kasvonsa näyttivät aina olevan hymyssä. Me kävimme aika usein hänen luonaan omin päin, koska siellä oli niin mukavaa. Aina hän tarjosi mehua ja joskus leivonnaisiakin. Kerran sota-aikana hän avasi piirongin laatikon ja otti esille pienen paperipussin. Me saimme sitten arvata, mitä pussissa oli. Hän kaatoi kädellekin pieniä harmaita pavun puolikkaita, mutta emme millään arvannet, mitä ne olivat. Ne olivat kuulemma ”kahaven pööniä”. Olimme kyllä niistä kuulleet, muuta emme ikinä nähneet.
25.7.2009
Eero Härkönen